Britskí vládni konzervatívci utrpeli v komunálnych voľbách straty

04.05.2012 Celý región

Londýn 4. mája (TASR) - Konzervatívna strana britského premiéra Davida Camerona utrpela vo štvrtkových komunálnych voľbách v Británii straty - voliči potrestali vládu za nepopulárne šetriace opatrenia, ktoré však nezabránili dvojcifernej recesii.

Televízia BBC dnes zverejnila prvé odhady výsledkov, podľa ktorých získa opozičná labouristická strana asi 39 percent odovzdaných hlasov (o tri viac, ako v roku 2008, kedy bola vo vláde a dopadla zle), konzervatívci premiéra Davida Camerona 31 percent (o štyri percentá menej ako v roku 2008) a Liberálni demokrati vicepremiéra Nicka Clegga si odnesú rovnako ako vtedy okolo 16 percent hlasov.

Voľby mali podľa BBC nízku účasť, dostavilo sa iba okolo 30 percent voličov.

Briti volili nielen komunálnych poslancov, ale aj starostov veľkých miest, vrátane Londýna. Či obhájil funkciu terajší konzervatívny starosta Boris Johnson alebo ho porazil jeho predchodca, labourista Ken Livingstone, ktorý bol starostom Londýna v rokoch 2000-2008, bude známe až okolo dnešnej polnoci.

Už teraz je však isté, že voliči v mestách Manchester, Bradford, Nottingham a Coventry odmietli kandidátov na starostov, podporovaných premiérom Cameronom. A všetko naznačuje, že ho odmietnu aj v druhom najväčšom meste, Birminghame, kde nie sú výsledky ešte známe.

Briti vo štvrtok hlasovali o personálnom obsadení v miestnych samosprávach, ako aj v mestských a obecných radách v Anglicku, Walese a Škótsku.

Zdroj: Associated Press, Reuters
 

Vyberte región